13
MayısZihninizi Çok Yönlü Kullanmak İster Misiniz?
Zihnimizin sadece %3’ünü kullandığınızla ilgili bir teori duymuş muydunuz? Yani bu hepimiz için geçerli midir orası kesin değil belki de bazılarımız %1’ni bazılarımız %4’nü kullanıyordur. Burada önemli olan yüzde kaçını kullandığımız değil ne kadar verimli kullanabildiğimizdir. Biz diyoruz ki zihnimizin kullanma kapasitesini düşüren binlerce etken çevremizde varken kapasiteyi yükselten kaç tane etken var? Gelin bu yazıda zihnimizin kapasitesini nasıl yükseltebileceğimize bakalım.
Değinmek istediğimiz konu bir iş üzerinde çalışırken bir şey düşünürken tek lobumuzu kullanıp neden basite kaçtığımızla ilgili. Beynimiz öyle bir yapı ki zorlandıkça kapılarını bize aralıyor. Ama biz süregelen her şeyi sürdürmeyi seviyoruz. Gelin zinciri burada kıralım ve çok yönlü düşünelim.
1. Zihin Kapılarını Zorlama
İlk olarak beynin kapılarını zorlamamız gerekiyorsa zorlayalım. Bu noktada amaç konfor alanından çıkarak daha işlevsel beceriler kazanmakla ilgili. Aslında ilk beyin egzersizimiz hepimizin aslında bildiği bir uygulama. Hangi elinizi yazı için kullanıyorsanız tam tersiyle yazı yazmayı denemek. İlk günler ne kadar çirkin yazdığını ama zamanla bunun güzelleştiğini ve kolaylaştığını göreceksin. Yani beyninde bir kapıyı daha aralamış olacaksın. Bu egzersiz için ekstra bir zaman ayırman gerekmiyor. Defter kalemin eline geçtiği herhangi 5 dakika karalama yapabilirsin.
2. Aynalama Metodu
Aynalama metodu da yine bu mantıktan ilerleyen bir uygulama. Bir şeklin ya da yazının soluna aynadaki görüntüsünü yazmaya veya çizmeye çalış. Sol beyin yazı yazma faaliyetleriyle ilgilenirken sağ beyin aynadaki yansımasını hayal edecektir. Bu egzersiz için de zaman ayırman gerekmediği gibi her zaman kağıt kaleme de ihtiyacın olmayacak. Zemin üzerindeki şekil ve yazıları parmağınla aynalamaya çalışabilirsin.
3. Medya Kullanım Süresi
Televizyon izleme süreni gözden geçir. Özellikle pembe dizilerin beyni uyuşturduğunu yani beyni çalıştırmak için hiçbir aktivitelerinin olmadığını biliyoruz. Çünkü dizilerde bir sonraki sahneyi hatta finali tahmin edebilmek çok kolay. Bu aktivite sırasında beynin yeni kapı aralamasını geçelim herhangi bir efor harcamadığını bile söyleyebiliriz. Bunun yerine kitap okurken mutlaka zihninde canlandırabilirsin. Soyut şeylerin zihninde canlanması gözünün önüne gelmesi için okuduklarını senaryolaştırabilirsin. Bunun içinde ekstra zaman istemiyoruz çünkü zaten kitap okuyorsundur.
4. Uyumayan Beyin
Beynini uyutma. Gün içerisinde gereğinden fazla uyku beynin dinlenme süresinden uyutulma süresine geçişine sebep oluyor. Yani beynin dinlenmeye ihtiyacı olan süre 6 saat olmasına rağmen 7 saat uyuduğunu düşünelim. Beynin uyuşması düşünme sistemimiz için isteyeceğimiz son şey bile değil. Bu sebeple uyku süreni ve kalitesini gözden geçirebilirsin. Yeterli uyku süresi ve kalitesine sahip olmak için her gün aynı saatlerde yatıp kalkmak iyi bir rutin oluşturmana yardımcı olabilir.