Skip to main content

Blog entry by Gökçenur Usta

Kablosuz Formundaki Optik Ağ Teknolojisi (LiFi)

Kablosuz Formundaki Optik Ağ Teknolojisi (LiFi)

İletişim insanlığın her zaman en önemli ihtiyaçlarından birisi olmuştur. Maslow’un ihtiyaçlar piramidine göre de 3. sırada gelmektedir. İhtiyaçların ilki fiziksel olarak sağlıklı olmak, ikincisi kendini güvende hissetmek, üçüncüsü ise iletişim, arkadaşlıktır. Bu durumda insanlık, tarih boyunca iletişim kurmanın, bilgilerini ve anılarını birbirine aktarmanın yollarını aramıştır. Farklı diller oluşturmuş, resimlerle ifade etmiş, yazıyı keşfetmiştir. Zamanla uzak bölgelerdeki insanlarla da iletişime geçmek için dumanı kullanmışlar, güvercinleri eğitmişler, at gibi vahşi hayvanları eğitip elçiler göndermeye başlamışlardır. Yani bilgiyi aktarmanın hep yeni ve daha hızlı yolunu aramışlardır. 
Başta bu arayışta olan insanoğlu zamanla tüm dünyaya mikrosaniyerde bilgi gönderebilir hale gelmiştir. Teknolojinin gelişimi ile ortaya çıkan en yeni iletişim aracı olan Li-Fi'yi bu yazımızda öğrenelim.


Öncelikle insanlık bilgileri iletmek için manyetik dalgalardan faydalanmayı öğrenmiştir. Dünyada gözümüzle göremediğimiz milyonlarca dalga var. Bunlar Gama ışınlarından radyo dalgalarına kadar frekanslarına göre ayrılmaktadırlar. İnsanlık olarak biz bu frekansları kullanarak sinyal şifreleyicileri, dağıtıcılar ve çözücüler olarak teknolojileri geliştirdik. Bu sayede dalga sinyallerine bilgiler yükleyebildik, bunları iletebildik ve karşı tarafta bu sinyallerdeki bilgileri tekrar çözdük. Evimizdeki televizyon kumandası ve alıcısı buna güzel bir örnektir. Kumandadan bir tuşa bastığımızda bunu belirli sinyal dalgalarına şifreleyerek gönderir. Sonrasında kızılötesi dalga olarak televizyondaki alıcıya gönderir. Alıcıda ise şifre çözücü vardır. Gelen sinyali çözerek hangi tuşa basıldığını anlar ve gerekli işlemi yapar.


Wi-Fi (Wireless Fidelity) şu an en yaygın bilgi aktarma yoludur. Wi-Fi, radyo dalgalarını kullanarak çalışmaktadır. Günümüzde yaygın olarak kullandığımız internetin de yayılması Wi-Fi teknolojisiyle gerçekleşmektedir. Fakat bu teknolojide çok fazla dalga yayını olduğu için dalgaların birbiriyle girişime uğraması sonucu sönümlenerek bağlantı kopmaları yaşanmaktadır. Bu durum özellikle bilginin önemli olduğu havaalanları, hastane gibi önemli yerlerde büyük sorunlara yol açmaktadır. Öte yandan Wi-Fi teknolojisinde kullanılan radyo dalgaları duvarlardan geçebilmektedir. Bu da güvenlik sorunlarına yol açmaktadır. Yine bu konunun önemli olduğu askeri bölgelerde önemli bir sorun olarak görülmüştür. Ayrıca Wi-Fi teknolojisi günümüz dünyasının hızına yetişememektedir. Tüm bunlardan dolayı yeni bir teknolojiye ihtiyaç duyulmuştur.


İşte tam bu noktada eksiklerin giderilmesi, problemlere çözüm üretilmesi adına Li-Fi teknolojisi ortaya çıkmıştır. Sadece bir düğmeye basarak yüksek hızlı internete bağlanabildiğinizi hayal edin. İşte Li-Fi ile bu mümkün. Bu teknolojiyi ışık tabanlı bir Wi-Fi olarak düşünebilirsiniz. Li-Fi, bilgiyi ışık yoluyla aktarmaktadır. Görünür ışık dalgalarını kullanarak aynı sistemle iletmektedir. Bilgi kaynağı olarak led ışık; alıcı olarak da ışık sensörleri kullanılmaktadır. Işık sensöre düştüğünde bağlantı kurulup bilgi aktarımı gerçekleşmektedir.

lifi veri gönderme

Işık, radyo dalgalarından çok daha hızlı olduğu için verileri yaklaşık 100 kat (1 GBps) daha hızlı iletmektedir. Işık farklı ve çok daha geniş bir frekans aralığında iletildiği için Wi-Fi ağlarıyla girişime uğrayıp veri kaybına yol açmaz. Ayrıca ışık duvarlardan geçmediği için daha güvenli bir bilgi aktarımı sunmaktadır.

Wifi-Lifi karşılaştırması

Şimdilik kesintisiz ve yüksek güvenlikli bilgi aktarımı gereken yerlerde kullanılan bu teknoloji ilerde daha yaygın kullanılır mı hep beraber göreceğiz. İnsanlığın iletişim ihtiyacını gidermek için ne kadar geliştiğini ve daha nereye kadar gideceğini görmek ilham verici.


Kaynakça :

- What is Lifi technology?. LiFi.co. (n.d.). https://lifi.co/what-is-lifi/ 

- Admin. (2015, December 3). Difference between WIFI and Lifi. Pediaa.Com. https://pediaa.com/difference-between-wifi-and-lifi/ 

- Ullah, S., Rehman, S. U., & Chong, P. H. J. (2021, April 2). A comprehensive open-source simulation framework for Lifi Communication. MDPI. https://www.mdpi.com/1424-8220/21/7/2485 



  • Share