Ana içeriğe git

Gökçenur Usta tarafından blog girdileri

Temel Girişimcilik Becerileri

Temel Girişimcilik Becerileri

Girişimcilik, bir fikri zihninizden öteye taşıyabilme ve onu herkes için gerçek kılma yeteneğidir. Bu yetenek girişimciliğin özünü oluştursa da, tek başına bir girişimci olmaya yetmez. Peki bir kişiyi girişimci kılan nedir? Hangi becerilerle gerçekten bir girişimci oluruz? Bu soruların cevabını gelin birlikte keşfedelim!


İlk adımı atıyoruz, hangi yeteneklere ihtiyacımız var?


 Girişimci dediğimiz kişi, harika fikrini gerçek kılacak bir takım yeteneklerle kendini donatmış kişidir. İlk adım olarak içerisinde bulunduğu piyasaya uygun bir fikir bulmalıdır. Böyle bir fikri bulmak ve araştırmak için analitik düşünme becerisine sahip olması gerektiğini söylemek yanlış olmaz. Ardından sermaye elde edene kadar işinin her alanını kendi geliştirmelidir. İşte tam da bu sebeple finansal planlardan sunumlara her konuda bilgi sahibi olması kaçınılmaz bir gerekliliktir. Burada karşımıza sürekli öğrenme becerisi çıkıyor. Ayrıca bitmek bilmez bir merak da girişimcinin sahip olması gereken becerilerden. Aksi halde öğrenme süreci tıkanacak ve girişimci sektörünün gerisinde kalacaktır. Sırf bir fikrin tohumlarını atan bir girişimcinin; analitik düşünme, sürekli öğrenme ve merak becerilerine sahip olması gerekmektedir.  


Hadi birlikte ekibimizi kuralım!


Ardından girişim kurmanın ikinci adımı olan ekip kurmayı ele alalım. Bir ekip kurmak için kimlerin hangi pozisyonlarda iyi iş çıkaracağını anlamak gerekiyor. Biz bu beceriye gözlem diyoruz. Ardından bu kişileri ekibe girmeye ikna etmek gerekli, ikna becerisiyle bunu yapabiliriz. Elbette bu kişilerin fikrimiz için yaptıkları çalışmalarını bir plana sokmalıyız, organizasyon ve yönetim becerileri de bu aşamada sahip olmamız gereken yeteneklerdir. 


Peki ya sonra?


 Ekibimizle geliştirdiğimiz projemizi müşterilerimize ulaştırırken pazarlama ve satış becerilerine, yatırımcıları projemizle tanıştırırken sunum becerisine, girişimcilik hayatımızda karşılaşacağımız sorunları çözebilmek için kriz yönetimine, büyük sorunlarla hiç karşılaşmamak içinse risk yönetimine, karşımıza çıkan beklenmedik durumları çözüme kavuşturmak için esnek düşünebilme ve hareket etmeye ihtiyacımız var.


 İşler her zaman istediğimiz gibi gitmediğinde vazgeçmemek için kararlılığa, başarısızlık kapımızı çaldığında cevap vermemek için vazgeçmemeye, yeni şeyler yapma cesaretimizi korumak için konfor alanlarına sığmamaya ihtiyacımız var. 


Tüm bunlar kelimelerle kolay ifade edilebilen ama yaşarken her biri süreç içerisinde öğrenilen, zaman ve sabır isteyen beceriler. Girişimcilerin bilmesi beklenen MVP (Minimum Viable Product, temel uygulanabilir ürün), ROI (Return On Investment, yatırımın geri dönüşü), non-disclouser agreement (gizlilik sözleşmesi), dilution (seyrelme) gibi kavram ve gelişmiş becerilere gelmeden bile karşımıza bir sürü adım çıkması gözünüzü korkutmuş olabilir. Ancak her iş gibi girişimciliğin de kendine has zorlukları olduğunu unutmamalı ve ilham dolu fikrimizi gerçek kılmak için çalışmaktan vazgeçmemeliyiz. Çünkü o fikir aklınıza öylesine gelmedi, gerçekleştirmeniz için sizi bekliyor. 



  • Paylaş